dilluns, 15 de desembre del 2014

Maneres naturals i ecològiques de rentar la roba

La roba pot netejar-se perfectament amb productes naturals, inclòs si té taques difícils. Per obtenir un bon resultat en les rentades no és necessari l’ús de productes químics que poden provocar problemes de salut a les persones més sensibles com son els nens, i  a més,  deixen residus al nostre medi ambient. De pas, ens estalviarem uns calerons, i això sempre va bé si no fa mal a ningú..

Més avall us escric les receptes per fer els productes i com fer-ne ús.

Podem rentar la roba amb sabó natural fet a casa, líquid, en escames o en peça si es renta a mà. A la rentada hi podem afegir un quart de tassa de bicarbonat o bòrax (que és un mineral) per les taques i una llimona trossejada (dins una bossa de cotó) per emblanquir. Com a suavitzant utilitzarem el vinagre blanc o de poma (un parell de cullerades per rentadora) que podem aromatitzar amb olis essencials com el d’espígol, gerani, sàlvia, menta.. o el d’arbre de té si volem tenir un efecte antibactericida molt recomanable pels bolquers de tela.

Si tenim taques resistents podem provar el remei infal·lible de l’àvia que diu que “el sol es menja les taques”; freguem la taca amb sabó i la deixem al sol submergida en poca aigua. Si li afegim sal marina multipliquem l’efecte. També podeu utilitzar percarbonat de sodi (en aigua calenta) o aigua oxigenada per taques de cafè, sang i altres restes problemàtiques, que a més son productes blanquejants i no malmeten el color d’altres peces.

Penseu que la neteja de la roba depèn en gran mesura de la duresa de l’aigua i que un filtratge de l’aigua millora la qualitat del rentat. Quan no tenim la possibilitat de filtrar l’aigua de manera integral el que podem fer és afegir  un filtre de clor a l’entrada de la rentadora. Aquest filtratge és interessant per persones que pateixen problemes de pell o respiratoris i milloren l’efecte dels sabons i detergents.

Recepta per fer sabó natural amb oli reciclat:
1kg d’oli reciclat de cuina filtrat amb una mitja 
135 gr de sosa càustica
340 gr d’aigua destil·lada
Recipient no metàl·lic (plàstic o acer inoxidable) i un pal per remoure
Guants i ulleres de protecció
A l’aigua destil·lada anar afegint la sosa poc a poc sense inhalar els fums (fer-ho en un lloc al aire lliure) i deixar refredar fins el dia següent i llavors barrejar amb l’oli que ha d’estar a la mateixa temperatura sense deixar de remoure sempre en la mateixa direcció fins a assolir una textura com de iogurt. Si volem que quedi líquid afegir-hi més aigua.
Si volem fer pastilles haurem de posar la barreja en un motllo que podem pintar amb oli per què no s’enganxi. Deixar assecar uns dies, sent recomanable trenta dies si fem pastilles de sabó per que quedin ben eixutes.


Una altra possibilitat molt fàcil de fer sabó per a la rentadora és dissoldre mitja pastilla de sabó “lagarto” ja fet per cada quatre litres d’aigua a foc lent (fer escames ratllant-ho facilita la feina) i endreçar-ho en ampolles reciclades de sabons industrials.

La fórmula ecològica més tradicional de fer sabons líquids però, és a partir de plantes sabonoses (que contenen saponines) com son les nous de rentat que son fruit de la Sapindus Mukorossi, l’arrel de Saponaria Officinalis, el ginseng, l’alfals, la iuca o l’àloe entre d’altres. Per fer el sabó amb saponària, es bull un litre d’aigua i s’apaga el foc, s’hi tiren 50 gr de l’arrel i es deixa macerar una hora en un recipient tapat. Aquesta recepta també serveix per rentar-se el cos i el cabell sense alterar el seu PH.

El lleixiu de cendres és una altra opció interessant i molt vàlida. Barregem les cendres de fusta o carbó vegetal netes amb aigua calenta en igual quantitat i deixem reposar un parell de dies remenant de tant en quant. Es cola amb un drap o mitja i es guarda en ampolles de plàstic. La dosi és un got per rentadora però si volem podem concentrar el producte a foc lent fins a la meitat del seu volum.

Si utilitzem productes naturals al rentar la roba, hem de pensar que l’aigua que hem fet servir  por re-utilitzar-se per regar l’hort i el jardí o per altres usos i a més estem prevenint la nostra salut i la de la pachamama.. 

així que, a fer proves!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada